maanantai 9. huhtikuuta 2018

Veljekset Kuin Ilvekset: Täydellistä Sisaruutta

Päiväkodin pihassa tuttu opettaja kertoo innoissaan "Topo polki taas tästä aamupäivällä ohi. Oli niin ylpeän näköisenä. Pysähtyi aidan kohdalle ja huusi "Sampuu"". Samana iltapäivänä luen reissuvihkosta, miten koulussa Topo oli avustajan kanssa lähtenyt pyöräilemään hänellä lainassa olevalla kolmipyöräisellä. Päättäväisesti suunnaten kohti vanhaa päiväkotiaan. Pysähtyen päiväkodin pihan kohdalla, etsien katseellaan Sampua. Sampun löydettyään huutaen lempeällä äänellä "Sampuu".

Kotona Sampu kompastuu ulkoleikeissä. Satuttaa päänsä. Pääsee itku. Elias, jonka kanssa Sampu on minuuttia aiemmin tapellut, kuin ne kissat ja koirat keskenään, ryntää paikalle. Nostaa Sampun puoliksi silmillä olevaa pipoa, nähden otsalla olevan kuhmun alun. Eliaksen suusta pääsee spontaani "oivoi Sampu, nyt sinua kyllä sattuu", ja samalla hän rutistaan pikkuveljeään lujaa.

Sampu on pyytänyt, että tekisimme hänen kanssaan jotain yhdessä. Siis ihan kahdestaan. Hänen toiveenaan on lähteä Korkeasaareen. Vihdoin ja viimein koittaa päivä, jolloin on tarkoitus suunnata sinne Korkeasaareen. Viettämään laatuaikaa. Tuntia ennen lähtöä Sampu toteaa, että ehkä Eliaskin voisi lähteä mukaan. Hän varmasti tykkäisi. Korkeasaaressa Elias ja Sampu bongaavat lahjatavarakaupasta pienen pehmokrokotiilin. Jonka he haluavat ostaa Topolle. Koska "Topolla on sieltä matkalta saatu iso krokotiili, josta se tykkää ihan hirveästi". Kotona he ryntäävät kilpaa Topon luokse, pientä pehmokrokoa esitellen. Puhuen toinen toistensa päälle. Selittäen ummet ja lammet karhuista, kotkista, sekä miten paljon sillalla tuuli.

Itselläni on kaksi sisarusta. Sisarukseni ovat yksiä elämäni tärkeimpiä ihmisiä. Eritoten siskoni kanssa olemme kuin ne paita ja peppu. Laitamme viestiä joka päivä. Olemme sitten töissä, kotona, reissussa tai sairaana.

Pitkään jännitin, muotoutuuko eritoten Sampun ja Topon välille kunnolllista sisaruussuhdetta. Sampun kun on välillä vaikea ymmärtää Topon "aivoituksia". Ja Topon vuorostaan Sampun kovaäänisyyttä. Kun Topon pikkuhiljaa availlessa sanaista arkkuaan yksi ensimmäisistä, todella selkeistä sanoista oli "Sampu", tiesin, että se ajoittain liian kovaääninen kaveri on saanut Topon sydämessä ison ison paikan. Sellaisen sisaruuspaikan. Sampun taas huolehtiessa kaupassa, että onhan kotona varmasti Topolle lauantaimakkaraa, tai että onhan hänen iPadinsa muistettu laittaa lataukseen, saan varmistuksen sille, että Topo on uiskennellut Sampun sydämeen. Siihen sisaruksen menevään paikkaan...

Mitä tulee Eliakseen ja Sampuun, niin he ovat majakka ja perävaunu. Sekä kissa ja koira. Päivästä, tai hetkestä riippuen. Tyyppejä jotka ajoittain eivät kertakaikkiaan voi elää toistensa kanssa. Mutta enimmän osan ajasta eivät onneksi osaa elää ilman toisiaan. He ovat ne tyypit, jotka möykkäävät pihalla liian kovaa. Kikattavat sängyssä liian myöhään. Tönäisevät toista ohikulkiessaan, koska toinen ärsyttää silkalla olemassaolollaan. Halaten toisiaan niin kovaa "veljellisen yhteenoton" jälkeen.

Kuitenkin suhteista erityisin, ja ehkä kaikista sisaruussuhteista, joita ikinä olen päässyt todistamaan, erityisin on Topon ja Eliaksen välinen suhde. Se on oma maailmansa. Sellainen, jossa ymmäretään toista niin täysillä, koko sydämestä, vaikka toinen ei puhu sanaakaan. Jossa katsotaan tietyllä tavalla silmiin, jonka jälkeen nauretaan yhdessä. Jossa katsotaan päät yhdessä Tuomas Veturia iPadilta, nukahdetaan illalla vierekkäin samaan sänkyyn, ei tönäistä toista ohikulkiessa, eikä oteta yhteen, kuin ne kissa ja koira. Se on jotain... maagista. Jotain, jota en osaa selittää. Jotain jonka olemassaolon todistaminen on etuoikeutettua. Se on kaiketi sisaruutta silloin, kun sisaruus on täydellisimmillään.


4 kommenttia:

 1. Kauniisti kirjoitettu ja ihania sisaruussuhteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä sitä on mahtavaa päästä äitinäkin seuraamaan, minkälaisia suhteita oma jälkikasvu muodostaa. Etuoikeutettua.

   Poista
 2. Mahtavat empaattiset veljekset siellä! Peukutan!
  T. Marsa

  VastaaPoista